«Χάπενινγκ» υπέρ της επανένωσης μέσα στο Βρετανικό Μουσείο

0 7

Παρόντα, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν εξέχοντα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα διαδήλωσαν προχθές μέσα στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες Βρετανοί και Ελληνες, υψώνοντας ελληνικές σημαίες και πανό με το αίτημα της επανένωσης στις αίθουσες όπου φιλοξενούνται τα εκθέματα.

Η δράση, που καλύφθηκε εκτενώς από τον βρετανικό Τύπο, οργανώθηκε από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών, με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Παρόντα, μεταξύ πολλών άλλων, ήταν εξέχοντα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής, όπως η γνωστή σκηνοθέτρια, ηθοποιός και δραματουργός Dame Janet Suzman που προεδρεύει στο Δ.Σ. της Επιτροπής και ο Paul Cartledge, ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο Cambridge κ.ά. Και οι δύο μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» επισήμαναν ότι η ύπαρξη πλέον του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και έρευνα που αποδεικνύει ότι οι επισκέπτες του περνούν πολύ περισσότερο χρόνο θαυμάζοντας εκεί τα εκθέματα, στερούν πλέον από το Βρετανικό Μουσείο κάθε δικαιολογία στην εμμονή του να διατηρεί διχασμένο το «σπουδαιότερο έργο της αρχαιότητας».

«Επιλέγοντας την επανένωση των Γλυπτών, το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να πρωτοστατήσει ηθικά, σε αρμονία με την εποχή», επισήμανε ο Cartledge. «Το τελευταίο απομεινάρι μιας δικαιολογίας για τη μη επιστροφή των Γλυπτών εξατμίστηκε πριν από 13 χρόνια», τόνισε αντιστοίχως και η Suzman. «Οσο πιο σύντομα επιτευχθεί η επανένωση τόσο το καλύτερο θα είναι και για τα Γλυπτά και για την ανθρωπότητα, για να γίνει σαφής και κατανοητή η Ιστορία και για να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι στον παράλογο κόσμο μας υπάρχει ακόμα σεβασμός» πρόσθεσε η Μαρλέν Γκούντμαν, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν όμως και η γνωστή Βρετανοελληνίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ που έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων για το Μουσείο της Ακρόπολης, «το πιο όμορφο μουσείο στον κόσμο…», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «τα Γλυπτά είναι εδώ στο Λονδίνο παράνομα κι αυτό είναι έγκλημα για μένα».

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Τα Νέα» πέντε βουλευτές του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και ο Dave Doogan, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, τάσσονταν υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Χαρακτηριστική η επισήμανση της βουλευτή Shami Chakrabarti: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο αθηναϊκό τους σπίτι», είπε. Και σχολιάζοντας παρεμπιπτόντως το σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, πρόσθεσε: «Ας βάλουμε διεθνείς θησαυρούς σε προσεκτικά ναυλωμένα αεροπλάνα αντί για απελπισμένους πρόσφυγες».

Πηγή

Το άρθρο «Χάπενινγκ» υπέρ της επανένωσης μέσα στο Βρετανικό Μουσείο εμφανίστηκε πρώτα στο O-Efialtis.com.


O-Efialtis.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.