Η γυναίκα που βρέθηκε μέσα σε διασταυρούμενες… προπαγάνδες

0 14

Η φωτογραφία της Μαριάνα Βισεμίρσκαγια μέσα στο βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης έκανε τον γύρο του κόσμου και χρησιμοποιήθηκε από Ρώσους, Ουκρανούς και… λοιπούς ενδιαφερόμενους για να προωθήσει ο καθένας τη δική του ατζέντα ● Αμφισβητήθηκε μέχρι και η εγκυμοσύνη της! ● Σήμερα, επιτέλους λέει τη δική της αλήθεια

«Χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία μου για να διαδώσουν ψέματα για τον πόλεμο», λέει η Μαριάνα Βισεμίρσκαγια, η γυναίκα που φωτογραφήθηκε να κατεβαίνει τις σκάλες του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου της Μαριούπολης και να στέκεται απ’ έξω τυλιγμένη με ένα πάπλωμα. Μια γυναίκα, παρά λίγο θύμα πολέμου, που όμως κατασυκοφαντήθηκε από τους Ρώσους, αμφισβητήθηκε η ταυτότητά της, ακόμα και η εγκυμοσύνη της. Υψηλόβαθμοι Ρώσοι διπλωμάτες, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, αλλά και πολλοί ανώνυμοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο μίλησαν για σκηνοθετημένες λήψεις σε ένα βομβαρδισμό που δήθεν δεν έγινε ποτέ, την είπαν ηθοποιό και μοντέλο που παρίστανε δύο διαφορετικές γυναίκες, μέχρι και φιλοναζί. Κάποιο καιρό μετά, σε συνέντευξη που έδωσε σε ρωσόφωνο κανάλι, μάθαμε ότι η Μαριάνα, όχι απλώς είναι 100% αυθεντική, αλλά κι ότι κι αυτή είναι ρωσόφωνη από το Ντονμπάς, που τα τελευταία χρόνια είχε μετακομίσει στη Μαριούπολη μαζί με τον άντρα της, ο οποίος δούλευε στο «Αζοφστάλ», ενώ η ίδια διαφήμιζε προϊόντα ομορφιάς, μέσω ίντερνετ.

Χθες, το BBC μετέδωσε την πρώτη συνέντευξη της Μαριάνα σε μεγάλο δυτικό ΜΜΕ. Βρίσκεται σε ασφαλές σημείο στο Ντονμπάς, μαζί με τον άντρα της και την κορούλα της, την οποία γέννησε λίγες μέρες μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου. «Έχω λάβει απειλές που λένε ότι θα έρθουν να με βρουν, θα με σκοτώσουν και θα κόψουν κομματάκια το παιδί μου», λέει σήμερα για τα μηνύματα μίσους που εξακολουθεί να δέχεται. Η 29χρονη γυναίκα βρισκόταν στο μαιευτήριο, όταν μια έκρηξη συγκλόνισε τα πάντα. Τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα και κατέφυγε στο υπόγειο μαζί με άλλες γυναίκες. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν κι εκείνη βγήκε έξω, την πέτυχε το συνεργείο του Associated Press, το οποίο τη φωτογράφισε τυλιγμένη με το πάπλωμα έξω από το μαιευτήριο και μια δεύτερη φορά, όταν κατέβαινε τις σκάλες μαζί με τα πράγματά της, που είχε πάει να τα πάρει από το δωμάτιο. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου και μαζί τους ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία συκοφάντησης.

Η Μαριάνα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του BBC, δεν επιρρίπτει τόσο την ευθύνη για αυτή την αρνητική δημοσιότητα στους Ρώσους αξιωματούχους (από φόβο, άραγε;), όσο στο Associated Press. «Με πείραξε που οι δημοσιογράφοι που ανέβασαν τις φωτογραφίες μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν πήραν συνέντευξη και από άλλες έγκυες γυναίκες που θα επιβεβαίωναν ότι η επίθεση έγινε στα αλήθεια», λέει, σχολιάζοντας πως ίσως αυτό έδωσε σε κάποιους την εντύπωση ότι το πράγμα ήταν «στημένο».

Αν μη τι άλλο, η νεαρή γυναίκα και η οικογένειά της ήταν ανάμεσα στους τυχερούς που κατάφεραν να φύγουν με ασφάλεια από τη Μαριούπολη. Σήμερα, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, εν μέσω του φόβου του πολέμου και μιας δημοσιότητας την οποία η ίδια δεν επεδίωξε ποτέ. «Ξέρετε», λέει στο τέλος της συνέντευξης, «προς το παρόν δε σκέφτομαι τις ελπίδες μου ούτε τα σχέδιά μου, γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το αύριο».

Πηγή

Το άρθρο Η γυναίκα που βρέθηκε μέσα σε διασταυρούμενες… προπαγάνδες εμφανίστηκε πρώτα στο O-Efialtis.com.


O-Efialtis.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.