Ημέρα έντασης και εθνικιστικών προκλήσεων στην Ιερουσαλήμ

0 15

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, ανάμεσά τους πολλοί ακροδεξιοί και χούλιγκαν, παρέλασαν στους δρόμους της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ σε μια ημέρα που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση από νωρίς το πρωί.

Η αμφιλεγόμενη πορεία της Σημαίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και έχει αποτελέσει στο παρελθόν τη σπίθα για βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη ένταση, επεισόδια και ακραίες συνθήκες. Η ετήσια πομπή της Ιερουσαλήμ γιορτάζει την κατάληψη της Παλιάς Πόλης από το Ισραήλ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 και προσελκύει χιλιάδες Εβραίους, ανάμεσά τους και εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Νωρίς το πρωί, πριν από την έναρξη της πορείας στην οποία συμμετέχουν και αρκετοί ακροδεξιοί, ομάδα Ισραηλινών εισέβαλε στο Αλ Ακσά, πέταξε σπρέι πιπεριού σε Παλαιστίνιους, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη αντικειμένων. Ορισμένοι νεαροί Παλαιστίνοι οχυρώθηκαν μέσα στο τέμενος, ενώ παρά τις εκκλήσεις για επανεξέταση της πορείας από ορισμένα μέλη της συγκυβέρνησης του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αρνήθηκε προχωρήσει σε οποιαδήποτε τροποποίηση.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και σε γειτονικές περιοχές. Οκτώ από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Haaretz υπάρχουν πλάνα που καταγράφουν έναν Ισραηλινό να κρατά πιστόλι. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες Ορθόδοξων Εβραίων συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της Δαμασκού, κρατώντας σημαίες και τραγουδώντας θρησκευτικά και εθνικιστικά τραγούδια, ενώ ένα μεγάλο γκρουπ ατόμων φώναζε «θάνατος στους Άραβες» και «αφήστε τα χωριά σας να καούν». 

Στην πορεία συμμετείχαν και ακροδεξιοί χούλιγκαν ομάδας της Ιερουσαλήμ, με τον πρωθυπουργό Μπένετ να ζητά από την αστυνομία να μην δείξει καμία ανοχή σε «οποιαδήποτε κίνηση βίας ή πρόκληση από εξτρεμιστές, ανάμεσά τους και η ομάδα χούλιγκαν “La Familia”.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες, πάντως, στις βασικές οδικές αρτηρίες της περιοχής είχαν κλείσει και αμπαρώσει τις επιχειρήσεις τους υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων.

Συγκρούσεις, ακόμη, ξέσπασαν και στη γειτονιά Σείκ Τζαρά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή η ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, περιπολώντας την περιοχή για τυχόν εκτόξευση ρουκετών. Πέρυσι, άλλωστε, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτα την ίδια ημέρα, μια κίνηση που προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή για έντεκα ημέρες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλη την ημέρα ήταν σε ετοιμότητα χιλιάδες στελέχη της αστυνομίας και των ένοπλων δυνάμεων για να αποτραπούν επεισόδια.

Πηγή

Το άρθρο Ημέρα έντασης και εθνικιστικών προκλήσεων στην Ιερουσαλήμ εμφανίστηκε πρώτα στο O-Efialtis.com.
O-Efialtis.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.